Sunday, July 22, 2007

Cerita pasal balik

Alhamdulillah ‘ala kullihalinwani’mah..syukur kehadrat ilahi kerna selamat jugak aku sampai ke bumi kelantan yg tercinta ini..jd utk kali ni,aku nk cerita pasal balik kampong je..haha..

Cerita ini bermula 2-3 bulan lps..(aku pun xberapa igt)..jd,mula2 nya nak balik ngn gape??..nak naik ettihad ke Qatar airways..jd setelah bincang (gi mari) setuju la nk naik Qatar..dgn harga tiket return LE4000..(lbih kurang RM2000)..aku bli ni ngn senior kat arma..senior ni pulak berurusan dgn ustaz mane ntah..duk 2-3hari dia pun kate us tu kate dia nak terima duit takat hujung buln ni je..(mase tu la)..lps bulan tu..tiket jd mahal sikit..aku pun tanpa mmikir panjang..setuju la nk byr..tp,masalahnya duit pulak xde..adoi..aku pun ape lg..mintakla kat mak(ank mak la katekan..hehe)..aku pun tnya la mak aku..”umi nak suruh ore balik dok taun ni ??”..mak aku jwb “balik la klu nk balik gak”...aku pun ckpla kat dia duit xde..”pastu nk mintak duit la ni”..mak aku ckp..aku pun ape lg..nak la..hehe..nanti umi tnya ayah dlu..2-3 hari lps tu..ckp ngn ayh aku plak..dia tnya xde duit ke??sain2(kwn2) mu blik guna duit sape??..aku ckp la org lain semua guna duit sendiri blako..pastu bkpo mu sorang xde duitnye..pah mmano abih duit mu byk2..aku ckpla kat dia aku bli computer..tu yg xde duit tu...pastu ringkas ceritanya setuju la ayh aku nk bgi duit..Lps mak aku tel kate dia dah masukkan duit,esokkan je terus aku g ambik duit kat hsbc kat tahrir..

Pastu mase program kempen akhlak mulia dan bait muslim yg dianjurkan oleh perubatan kat arma,aku pergi program tu dan byr tiket kat senior tu skali..(kiranya mmg dah lame la aku byr tiket tu..pagi tu terkejut beruk aku tgk program ni kerna xde org..5-6org je yg ade..aku rase aku g mmg dah lewat..tp program tu mmg tak start nah lg..(masuk cerita lain kejap..hehe) ...jd selesai byr igt kan selesai la kerja aku,xpyh la nak serabut kepala nak mmikir pasal bende ni lg..rupa2nya perancangan tuhan lbih hebat..byk dugaan2 yg menghiris perasaan yg akn diceritakan selepas ini..hehe

Duk tak lame lps tu,sampaila berita yg egypair wat promosi dgn harga LE3230..jd,yg xbli tiket lg seronokla..aku plak sedih dan cemburula sikit..jd,utk tak menyedihkan diri terpaksalah aku menebalkan muka sendiri utk mintak balik duit ngn senior tu..tp,khabar gembira pulak yg aku dgr dr senior tersebut..ustaz yg dia berurusan tu jual jugak tiket egyptair dgn harga lbih murah iaitu LE3200..btul ke ni aku tnya..”biase2nye xde masalah” jwb senior tu..mengikut pengalaman ana mmg xde masalah”ujar nye dgn yakin..pastu tiket dpt bila..aku tnya..nanti dekat nak balik buleh la tu..jgn bimbang..ana taun lps pun dpt kat airport..aku pun kira yakin jugakla dgn senior ni..tak lame lps tu,senior tu bgi balik LE800..(pakcik kaya la mase tu...hehe)..

Pastu akupun meneruskan hidup mcm biase la lps tu..jd,tibalah saat nk balik..dan disinilah kemuncak cerita ini..hehe..mcm2 perasaan melanda mase ni..nak exam lg..yg kemuncaknye adelah mase tinggal exam utk subjek last(biokem) je lg..aku dpt tau yg ayh ku masuk wad kerana sakit perut..g spital suruh doctor periksa tp doctor ckp xde pape..pelik la..ayh aku sakit tp xde penyakit..pastu ahli keluarga wat semayang hajat biar tuhan tunjuk la penyakit klu benar ade penyakit..pastu slps 2-3hari duk di wad..barula tau ade batu dlm hempedu..adoi..bimbang giler aku mase tu..dahlah nk exam biokem..dpt markah paling tinggi(lawannye la) mase midsem ari tu..hehe.. dpt tau berita2 camni..tp,sabar dan doa je la..duk lbih kurang seminggu ayh aku pun kluar la hospital..maka legalah sikit hatiku ini..mase ni jugak la aku tau tiket flight aku di ejas tarikh dr 7hb ke 9hb tanpa sebab2 yg munasabah..letih aku nk explain kat kluarga..setelah lame aku bgtau mereka aku nk balik pd 7hb..xpe la asal buleh balik..

Abis je exam pd 4hb tu,terus je aku kemas brg2,buku2 medic n buku2 lain la..lps tu g sarrag mall kononnye dah merdeka la tu..hehe..tp xbli pape pun..wat penat g je..utk blik ni kena la g shopping..wat blik ole2 la skit kat kluarga..jd utk ni,aku g shopping kat husin,syubra,city star(xbli pape sbb mahal) n kat pasar..mase ni risau la sbb tiket xde lg..pastu saat2 yg ditunggu2 setelah sekian lame menunggu pun tiba,iaitu hari 8hb..ari balik kampong..hehe..pagi tu aku g tumpang letak2 brg2 kat umh husaini..sampai tghari mmg tiket xde lg..n dpt tau yg ustaz yg senior tu berurusan xde kat mesir..duk kat Syria ke mane ntah..kerisauan mmg increase giler2..bimbang takut xde tiket je..pastu lps zohor aku g umh klantan utk ambik brg mak sepupu aku dr mansurah yg nk dikirim pd ayah die..mase dlm perjalanan ni la ayh aku tel..dan tnya la pasal tiket..aku ckp la xde lg..pastu cane..aku ckp gitu la..cane lg..dia tnya aku..mu berurusan dgn sape..aku ckp la..ngn senior medik tp die dah balik n us tu xde kat mesir..aku ckp la kat die..sabo je la..sat2 lg dpt la tu..mase duk disana la berita gembira sampai pd ku yg tiket akan dibagi mase kat airport..make hilangla segala kerisauan yg terbelenggu dihati..hehe..lps ambik brg,aku g mkn kat restoran kelantan..skali ngn ceroj n us mad..pastu balik ngn us mad je..sesampai je kat umh..xsampai lima minit duk kat umh,alangkah terkejutnya beruk aku..berita yg amat memedih dan menghiris hati sampai ke telinga ku..tiket utk balik mmg sah xde..tuhan saje tau perasaan mase tu n rasa nk nangis je..hehe..tp xnangis lg..malu r laki nangis..n dgr khabar dak perempuan yg xleh blik skali ade yg dah nangis..hehe..sapa ek??hehe..aku wat rilek je walau dlm hati ni tuhan saja yg tau..xlame pastu dgr plak berita yg lg pedih..kli ni double pedih..dpt tau yg bleh blik mlm ni hnya 5 org..faris,alba n 3 dak prmpuan..xaci r bli tket skali tp xleh balik..mmg sedih giler2 mase ni..pedih lg dri ditusuk sembilu..hehe..pastu nk wat cane lg..sabo n sabo je la..

Pastu us mad pun ckp la kita kira(ejas) sampai buleh balik jugak mlm ni..aku tnya la nk wat cane??..us mad pun tel la kat us najib(wakil us yg senior tu berurusan tu)..n mintak balik duit yg aku byr utk nk bli tiket bru..tpi die kate xde duit..sbb kena samun..lojik ke alasan..tp xtau la..husnuzzon je la..pastu dah xde duit nk wat cane??..us mad tnyala aku ade duit tak??..aku ckp la ade..cukup tak duit utk bli tiket bru..aku ckp cukup..pastu us mad pun tel la kat us din utk ejas tiket utk balik mlm ni jugak..us din ckp tunggu kejap pastu ana tel semula..sambil menunggu tu,us mad gosok baju ku..mmg terharu giler..hehe..aku mase tu mmg dah xde mood nk blik..mmg rosak abih perasaan aku mlm tu..duk sekejap us din tel n kate..ade seat kosong utk 2 org seperti yg diminta(utk aku n paid)..pastu janji nk jumpa kat airpot..pastu aku pun ape lg.. bersiap la utk g airpot..mase tu mmg dah lewat..mcm xpercaya ade lg yg jual tiket flight..wlau pape pun..aku ttp berkemas..dlm kul 10.30,bertolakla ke airport..skali ngn paid,nash n us mad..mase kat airpot tu la brula confirm buleh balik..lega la jugak wlupun sedih..sbb duit habis begitu saje..tp us najib tu janji nk pulangkan balik duit yg aku dah byr tu..berharap je la aku..segala urusan duit tu,us mad nk tulong..klu us najib tu nk bgi blik duit tu..aku suruh us mad yg simpan dlu..n us mad sanggup..waa..respect giler kat die..klu xde die sebagai asbab nye mmg xleh balik la aku mlm tu..

Akhirnye bulehla jugak aku balik mlm tu..mase kat airpot tu..abg isra’ dah pesan kat aku agar sabar byk2 klu naik Egyptair..n mmg terbukti kna byk sabar..pertamanye mase timbang beg n mase beratur nk cop passport..mmg menguji keimanan sungguh..beratur bukan main lg lamanya(sakit blakang2)..pastu hampir nak sampai giliran aku..dgn slambernye makcik2 tua yg gemuk2 lbih kurang 5-6 org dgn selambanye melintas aku..mmg teruk gler perangai..pastu bile aku g duk balik dpn die..die plak marah2 kate aku lintas die..pastu pekik kuat2 plak tu..malu giler aku mase tu..pastu polis pun mari..n suruh aku beratur n start dr belakang semula..mmg bengang giler la aku..tp aku berkeras jugak utk duk kat situ..aku ckp la kat polis tu..makcik2 tu yg lintas aku..tp polis tu buat derk je..sakit ati btul..selesai je cop g la naik flight utk berlepas..lbih kurang 3.40pg flight berlepas..pastu transit kat Mumbai lbih kurang sejam..n sampai ke Malaysia lbih kurang 9.10mlm..

Sampai kat Malaysia plak..ade masalah plak..nk blik klantan..faris,alba,paid,syidi yg nk blik skali ngn aku ni tinggal aku sorang2..diorang ni awal2 lg dah g bli tiket..adoi..sampai ati giler diorang ni..mmg pucat gler mase tu..sbbnye aku turun lewat..diorang semua awal2 lg turun n trus je g bli tiket..pastu bile aku tau je diorang sume dah ade tiket,aku dgn tergesa2 la g kaunter tiket mas ke kb..aku tnya bli kat mane??..die ckp kat luar..aku suruh la temankan aku..semuanye xnak sbb dah lewat..terpaksala aku g sorang2 dgn xtau nk g cari kat mane..yg lucunya aku tersilap g kaunter utk teksi..setelah lame sembang..die kate ni teksi bukan flight..buang mase tul..pastu aku pun g kat luar tgk org ramai menunggu kepulangan org kesayangan mrk...aku pulak ‘darat’..xtau nk g arah mane utk cari tiket..pastu tnya org kat mane jual tiket flight mas..org tu tunjuk la..aku bergegas g kat kaunter tiket tu..pastu kecewa giler aku sbb tiket utk balik mlm tu(10.30mlm) dah abes..terpaksala aku balik pagi esok sorang2(dlm hati la)..sedih giler plak..haha..pastu aku pun terpaksala bli tiket utk keesokan hari(10.15pg)dgn harga RM205..diorang sume bli dgn harga RM245..pelik giler mase tu..tp byr je la..lps byr aku g ambik beg2 aku kat dlm..n polis xbgi msuk..setelah bincang die bgi jugak..slesai ambik beg..aku kluar n g la tukar duit utk tel mak..n tnya nak duk kat mane..aku ckp la kat mak aku org lain sume da blik..tinggal aku sorang je..pastu dia pun tel kat mak saudara aku yg duk putrajaya supaya ambik aku..slesai ckp..aku g cari kdai jual simcard prepaid..pastu skali lg terkejutnye beruk aku sbb tgk faris duk beratur nk bli jugak..aku igtkan dah balik..padan muka..tu la akibatnye tinggal aku sorang2..hehe..xde r..die ckp sume xleh blik..sbb dah terlewat..pastu mak sdara aku n suami dia sampai..aku la plak yg tinggal diorang sume..hehe..

G la tdo umh mak sdara aku mlm tu..esokkkan pagi tu mak sdara aku antar naik erl..sbb die xbrani drive jauh2 lps die eksiden ari tu..suami die xbgi..sampai kat klia terus je check in..pastu g naik flight..duk lbih kurang 50min..samapaila aku ke negeri kelantan yg tercinta ini..Jd gitu la cerita nye lbih kurang..byk la jugak pengajaran dan pengalamn yg aku dpt dari peristiwa ini..tp mls nk ckp..ok la dlu..ltih dah aku menaip..panjang giler dah ni..lain kli la plak..

Ok..salam

6 comments:

Mohd Faris bin Mohd Husin said...

oii shakir,selamber cakap ak tinggal ko sorang2..dah awal2 ko kata nk dok umah mak sedara ko,tu kitorang x tgu ko tu..haha

madsha_88 said...

ek eleh..klu dah tinggal tu..ngaku je la..hehe

SRi said...

salam..

ha.. shakir, tu la, layan sgt emosi ni.. byk sgt pikir bukan2 (huhu, akhirnye dapat balas balik bende yg same ko ckp kat aku dlu :)

jgn gado2 eh ngan faris, korg ni, da la duk berlonggok kelantan satu uma, takkan nak gado kot...

bace cerite korg, aku rase inilah akibat kerek ngan aku, mentang2 la aku tak balik...

huhu.. ok.. tata..

Member of the House of Wan said...
This comment has been removed by the author.
madsha_88 said...

sape ni??..hehe

1)tolong jelaskan ape kate2 nista dan keji yg aku hamburkan tu??..

2)sape yg aku salahkan tu??..

3)ape slh aku??..

4)klu ko duk tempat aku camne??..

haha..tu je..baca dgn nada rilek!!

p/s : 'gong' pun 'gong'la..hehe

khairil said...

mmg dramatik cite tu, pastu duit tiket gane cite