Tuesday, December 22, 2009

Changes?..Yes, We Can!

Percaya Dan Berjaya!
InsyaAllah

klik ni..
dan ini jugak!

p/s : hehe..ni karya photoshop yg terbaru..saja nk promote..(padahal edit sket2 je)..klik pd gambar utk besarkan)

Saturday, December 19, 2009

Saya Memang Hebat!


ust hasrizal di mhi, tv3..

Pertamanya, abaikan tajuk entri diatas!..sy ckp byk kali dah!..itu adalah stail saya!..hehe

Yang kedua, saya xnak ulas panjang!..sila tengok sendiri youtube diatas!..bahasa yg mudah utk difahami!..saya agak terpukau sebenarnya!

Yang ketiga, saya memang hebat pun!..haha..xde2..gurau je ni!..sempena blog sy masih "popular" sehari dua ni..biarlah sy sebar 'dakyah' saya sepuasnya..haha..(hakikat atau perasan?..erm, xtau la..hehe)

Yang keempat, saya memang mencari "populariti" pun!..hehe..puas hati?..(hakikatnya memang kita tak boleh memuaskan hati semua pihak kan!..ngaku je la mudah!)

Yang last, moga bermanfaat lah. dan terima kasih pada yg hantar link td!..dah pandai 'mencapab' ek?..hehe




p/s:hebat pun kalau malas study, xde guna gak woi!..ok, la..sy nk g study la ni..sibuk je!..haha

eh jap, mana pasal wahabi yg ko tulis kat status tuh?..oh, ye ke..nanti la ye..tp wahabi tu menatam ape ye?..haha




Friday, December 18, 2009

Maal Hijrah 1431 H : Umat Islam Harus Cemerlang!



Umat Islam harus cemerlang
Hari ini mesti lebih baik dari semalam

Jangan buang masa
Siapa kata kita tidak boleh

Kita ada Allah Maha Kuasa
Kita punya kuasa tenaga
Do’a sebagai senjata
Umat Islam sentiasa boleh!
Umat Islam sentiasa boleh!

Umat Islam zaman lampau
Taat perintah Rasulullah
Bersama berusaha
Bersatu tuju wawasan
Dunia dan Akhirat

Wawasan dunia dan Akhirat
Akhirnya Islam cemerlang seluruh dunia

Wawasan diri
Penuhi dada dengan ilmu
Wawasan agama
Bekalan masa depan dan Akhirat
Kuat usaha
Jujur dan amanah
Sentiasa mengharap keredhaan ALLAH

Aqidah ibadah harus sempurna
Ibadah tanpa aqidah wawasan syaitan
Ulama’ warisan anbiya’
Pegangan mereka harus diikut
Ajaran sesat wajib hindari

Umat Islam harus cemerlang
Hari ini mesti lebih baik dari semalam

Suara Al-Firdaus
Umat Islam Sentiasa Boleh



p/s : lama benar dah cari lagu ni tp xjumpa2..alhamdulillah smlm baru jumpa..seraya teringat zaman kecik-kecik dulu!..oh..indahnya!..huhu..


'ala kulli hal, marilah sama-sama menghayati sambutan maal hijrah kali ini dgn penuh pengertian!. jadi, marilah kita menjadi orang yang cemerlang! cemerlang dunia dan akhirat!..

Wednesday, December 16, 2009

Istana Pun Bergolak Juga?

Tengku Temenggung Kelantan

Ada sesuatu yang bergolak di istana Kelantan apabila Tengku Muhammad Fakhry Petra mencabar kesahan tindakan kekandanya Tengku Muhammad Faris Petra melucutkannya daripada majlis perajaan negeri.

Tengku Muhammad Faris Petra, sebagai tengku mahkota Kelantan, kini dilantik Pemangku Raja Kelantan susulan kegeringan yang dihadapi Sultan dan dirawat di Singapura.

Tindakan anakanda ketiga Sultan Kelantan itu susulan surat pelucutan tersebut yang diterima putera itu daripada setiausaha kerajaan Kelantan, 16 September lalu.

Tengku Muhammad Fakhry (foto), yang menang dalam kesnya terhadap isterinya Manohara Odelia Pinot baru-baru ini, menamakan kekandanya itu, sebagai pemangku raja, sebagai responden.

Turut dinamakan dalam tindakan undang-undang itu ketua setiausaha negeri, mufti negeri, kerajaan Kelantan dan empat lagi kerabat diraja dalam samannya.Setiausaha kerajaan negeri juga merupakan setiausaha majlis tersebut.

Tengku Fakhry yang juga Tengku Temenggong Kelantan, mendakwa pelantikannya dalam majlis tersebut adalah sah kerana ia dibuat oleh bapanya.

sumber..klik sini

***********************

aku tertanya-tanya,
bilakah lagi negeriku tercinta itu akan aman,
damai seperti sedia kala,
bila?

Sunday, December 13, 2009

Islam Di Malaysia : Angan Atau Cita?



Wacana Perdana "Islam Di Malaysia : Realiti & Harapan"

Bertempat di Dewan Kelantan Trade Center
Pada 12 Disember 2009.

Menampilkan empat panelis:

1. YB Dato' Mohd Amar Nik Abdullah
2. Dr Mohd Asri Zainul Abidin
3. Dato' Hj Nakhaie Ahmad
4. Ustaz Afandi Yusoff

Moderator:

Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusof



*****************

Satu wacana yang membuka minda!
Terima Kasih kepada Kerajaan Negeri Kerana Menganjurkan Wacana Ini!

Panas, Berapi, Ilmiah Dan Best!
Must See Wacana!


******************
Klik Intro 2..
Klik Intro 3..

******************

DOWNLOAD KLIK SINI!!!

******************

Moga Bermanfaat!

Andai Takdir Kita Bersama Lagi

arif dan teh afifah dimajlis akad nikah


Kasih telah terbina sebuah mahligai

Menjadi tanda Agungnya cinta kita
Kasih telah ku binakan sebuah istana
Menjadi tanda cinta sejati

Megah menghiasi taman kasih kita
Dan diringi haruman firdausi
Dikaulah permaisuri di hati suami
Penyejuk mata penenang di hati

Tapi angin yang mendatang
Bagaikan badai yang melanda
Kau pergi dulu tanpa menunggu ku
Kerna takdir ku relakan jua

Kekasih akan ku pahatkan doa ku
Di dalam lena dan jua jagaku
Kekasih akan ku sirami pusaramu
Dengan cinta sejati

Andai takdir kita bersama lagi
Ku ingin hidup bahgia bersama mu

Kekasih-Devotees
Klik Untuk Download



**********

Sejujurnya, dada saya sebak mendengar berita-berita ini. Apapun, moga-moga Tuhan memberikan ketabahan hati kepada Teh Afifah.

Dan Al-Fatihah kepada Allahyarham Arif dan Kedua ibu bapa mereka..


**********

Berita-Berita Berkaitan..

Tragedi Penganti Baru

maut selepas 4 jam menikah

ariff tolak tengok pelamin

gembira bertukar air mata

"jangan terkejut tengok pakaian abang esok"




Friday, December 11, 2009

Mari Belajar Adab Dengan Orang Yang Beradab!

mahfuz vs ariffahmi?

Saya sebenarnya malas nk wat post ini. Tetapi oleh kerana ada seorang akhawat mane ntah yang tiba2 nk "tazkirah" saya pasal adab ni, rasa rajinlah pulak nk update!..hehehe..

semalam pulak, ada akhawat puji saya, kata saya ni "logam" dan menyeru saya suruh join mane2 jemaah!..xmolek katanya duk berseorangan ni!..kata tulisan sy best la..nk tergelak rasanye tp tahan2!..hehe..kerana sy tau puji tu "tipu" je sbenanye"..reverse psychology dlm bahasa politiknya!

"logam"..haha..sape nk tau tunggu post yg berikutnya!..komfem pecah perutnya gelak!..siap bg hadis pasal "logam" lg!

sbenanye sy nk post yg puji tu hari ni, tp kerana ada yg keji sy hari ni, sy dahulukan yg keji dahulula..kita dahulukan mane yg patutlah kan?

sebelum sy bubuh chat tu, sy bubuh sequence of event dulu yg menyebabkan seorang akhawat ni "tazkirah" sy..bukan ape, nak suruh kamu semua dapat mengadili saya dan akhawat pentazkirah tu seadilnya!..

pertamanya, sy letak kat status ym yg berbunyi " Naib Presiden Pas Pun, Kalau Bodoh, Bodoh Jugak!

sebab ape sy wat status begitu..bace kat bawah nanti!..hehe

dan inilah "tazkirah" tersebut!..niatnya nk ajar adab kpd sy kot!..dgn xada salam xada ape terus "serang" saya! hehe..walaupun sy ni "tidak beradab" tp sy tetap rahsiakan sape akhawat ni!..hehe..suspennye!(sbenanye sy pun xkenal!..hehe)

akhawat m : apa ni
akhawat m: kata orang bodoh

Shakir (11/12/2009 10:53:47 AM): salam dulu!
Shakir (11/12/2009 10:53:51 AM): pesal xleh ke?

akhawat m: ok
akhawat m: mohammad shakir izani, kalau bodoh bodoh juga
akhawat m: apa rasa

Shakir (11/12/2009 10:54:15 AM): xrasa pape!
Shakir (11/12/2009 10:54:20 AM): haha
Shakir (11/12/2009 10:54:28 AM): sbb ape ckp sy bodoh?

akhawat m: belajar tak habis lagi

Shakir (11/12/2009 10:54:32 AM): ade hujah?

akhawat m: bertenang lah sikit

Shakir (11/12/2009 10:55:24 AM): ade hujah xckp sy bodoh?

akhawat m: memang awak bodoh lah
akhawat m: sebab kata orang bodoh

Shakir (11/12/2009 10:55:45 AM): tu je?
Shakir (11/12/2009 10:56:03 AM): awk pun bodoh jugakla kalau camtu!
Shakir (11/12/2009 10:56:06 AM): tul tak?
Shakir (11/12/2009 10:56:08 AM): hehe

akhawat m: memang lah saya bodoh
akhawat m: tapi tak lah sebodoh awak
akhawat m: dok maki orang yang bersusah payah

Shakir (11/12/2009 10:57:07 AM): dah r tu..xnk gado ngn puan!
Shakir (11/12/2009 10:57:11 AM): kan nangis lak!

akhawat m: budak beringus
akhawat m: hak

Shakir (11/12/2009 10:57:23 AM): k..tq ckp sy bodoh!

akhawat m: hei
akhawat m: sebelum engkau kata apa
akhawat m: tengok dulu lah sapa
akhawat m: hmm
akhawat m: yang penting
akhawat m: ingat sikit lah
akhawat m: kesan dia nanti

Shakir (11/12/2009 10:58:29 AM): sy cakap bodoh sbb dia wat kerja bodoh!

akhawat m: bawak lah bertenang
akhawat m: hmm
akhawat m: awak pun kos perubatan
akhawat m: hmm
akhawat m: bawak belajar lah
akhawat m: hmm

Shakir (11/12/2009 11:00:18 AM): kalau bertenang dia makin bodoh!
Shakir (11/12/2009 11:00:19 AM): haha
Shakir (11/12/2009 11:00:22 AM): k.la
Shakir (11/12/2009 11:00:31 AM): terima kasih!
Shakir (11/12/2009 11:00:35 AM): salam!

akhawat m: alah
akhawat m: duk kejar popolurati
akhawat m: kata kat blog ngan ym
akhawat m: macam ada kesan!
akhawat m: macam diorang baca blog awak yang ciput dan ym awak yang tak best tu

Shakir (11/12/2009 11:01:29 AM): hehe..awk ni sbenanye emosi ni!
Shakir (11/12/2009 11:01:37 AM): biasa r puan!

akhawat m: lama dah
akhawat m: saya duk perati
akhawat m: perangai tak senonoh awak ni
akhawat m: tapi
akhawat m: dah bila kata bodoh kat orang ni
akhawat m: hmm

Shakir (11/12/2009 11:02:10 AM): sy nk kejar populariti pun ape salahnya?

akhawat m : lagi
akhawat m: satu

Shakir (11/12/2009 11:02:18 AM): salah ke?
Shakir (11/12/2009 11:02:21 AM): haha

akhawat m: hmm
akhawat m: lagi satu
akhawat m: tak laku lah hujah awak tu
akhawat m: kalausumber awak
akhawat m: dari suratkhabar yang tak leh di percayai
akhawat m: cukuplah

Shakir (11/12/2009 11:03:48 AM): saya bangang ke, sy bodoh ke, sy hina ke, sy jahil ke...yg awk g layan saya ni pesal?
Shakir (11/12/2009 11:03:52 AM): awk bagos?
Shakir (11/12/2009 11:03:54 AM): hehe

akhawat m: tak yah tukar tajuk lah
akhawat m: fokus sikit
akhawat m: ok lah
akhawat m: saya dah tegur
akhawat m: awak tu kecik lagi
akhawat m: dunia ni besar lagi
akhawat m: bawak lah bertenang

Shakir (11/12/2009 11:08:14 AM): ok..tq lah!

#############

fuh!..panas telinga dowh!..haha..amacam? best tak kena tazkirah adab dengan orang yang beradab ni!

hehe..bagi aku..ko provok aku, aku provok ko!..amacam?..provok lawan provok tak jd apa lah!..buang masa je!

#############

penjelasan ttg status ym sy tu pulak!..kan sy dah ckp sebelum2 ni, kekecewaan sy adakalanya sy buh kat status ym!..kadang2 over, sy pun tau!..name pun provok!..hehe

sy bercakap atas kapasiti sy sebgai salah seorang individu, rakyat malaysia yang "berkecuali"
dari mana2 parti politik!..sy rasa itu hak saya kan?

sy bukan presiden perubatan(isk2..sedih org xlantik..wakaka), sy bukan presiden pas, sy bukan presiden umno, sy juga bukan ulama', sy hanya rakyat biasa yg hina lg macam2 lah..maka, kalau kasar pun sy xperlu bimbang "status quo sy" yg sebagai, sebagai, sebgai tu tercalar!..sy pun xrasa yg saya ni orang yg hebat utk mempengaruhi saudara-saudari sekalian kan?..(ke sy ni hebat ek?..wakaka)

ni la best jd org "berkecuali"!..haha..kepada korang yg berjemaah dan bangga dgn jemaah korang tu!..buat la kerja korang ye!..xpayah sibuk2 nk layan aku!..xpayah sibuk2 nk provok aku!..aku sikit pun xterjejas!..(hati keras ke aku ni?..ya allah, lembutkan hati ini!)

###############

berkenaan naib presiden pas tu plak!..orang kata kalau nk jadi pemimpin ni kena tahan kena makilah!..bahasa tarbiah pulak org kata kena berjiwa besar! barulah betul jd pemimpin!

korang nk jd pemimpin pastu korang duk sibuk duh gaduh sama2 sendiri, pesal kamu?..kamu tak fikir ke perasaan rakyat bahawan ni?..apa kamu ingat kamu cakap pasal islam, aku mudah tertipu dgn kamu?..aku bukan org kampung yg mudah tertipu lah!..harap maklum!

ingatlah!..suara rakyat suara keramat!..(pariotisme la plak aku..haha)..

mungkin kamu menghalalkan perbuatan kamu tu atas "bahasa politik" semata-mata, siyasah syar'iyyah la konon!

maka, aku pun nk la jugak "berkasar" dgn kamu pun atas "bahasa politik" gak!..halal lah kan?..amacam, best tak camni?..aku cakap td..ko provok aku, aku provok ko!..haha

###############

marahnya aku kali ni bukan ape..tp terasa jelek dgn org2 yg cakap pasal islam ni tp gaduh2 mcm org yg bukan berjuang islam..apakah sama org berjuang islam ngn org tak berjuang islam?

tak sama kan?..tapi pesal sekarang ni seolah-olah sama?..tolong jawab sket!..ke sy yang buta mata, bukan mata kepala tp mata hati?..moga2 sy tak buta lah!

sy pun xtau la ape maslah pemimpin-pemimpin hari ini..gila mirofon, gila nk jawab soalan media, gila populariti, semacam parti itu kepunyaaan mak bapak dia je!

mereka juga yg kata mereka jamaah muslim, bukan hak individu, bla, bla, bla..tp dari segi pengamalannya..kosong! retorik semata-mata!(sekali lg, sy bukan pukul rata!)

###############

berkenaan ngn akhawat pentazkirah tu pulak..tu la sikap segelintir org pas! taasub! taasub! taasub!..sy kan ckp byk kali dah..nak berjemaah, ok sila tp jgn taasub!..taasub lah yang merosakkan "orang-orang tarbiah ni"..macam-macam!

kita kena jadi rakyat yg adil..rakyat dlm bahasa politik adalah hakim!..jd lah hakim yg adil!..haha..(setiap teori ada pengecualiannya!)

contohnya macam pemimpin2 umno bergaduh sama sendiri dulu, bersorak segelintir ahli pas ini, tp bila sy tegur pemimpin mereka..aih, xsenang duduk la pulak!..pesal?

sy kasar? sy tak beradab? kamu siapa?.."wait n see" je ke?..sy kasar kerana ni bukan kali pertama, dah xtau brp juta kali dah!..duk sibuk nak cari populariti masing2!..memang bodoh lah kan!

ni baru belaja td..satu kisah saidina umar yg memukul rakyat nya kerana "satu kes", ada seseorang bertanya umar, pesal kamu tidak sabar hai umar?..umar menjawab..pasal aku sabarlah aku pukul mereka!..yg bertanya tu pelik!..maka umar pun jawab balik, kalaulah aku ini xsabar, nescaya sudah ku pancung mereka itu!

maka sy nk cakap gak, sebab sy beradab lah sy tak beradab dgn pemimpin2 yg bodoh dan mempertahankan kebodohan merka ini!..haha..best tak?

kerana bg sy gajah gaduh sama gajah, pelanduk mati ditengah-tengah! pemimpin duk sibuk2 bergaduh sama sendiri..yg merana hati dan perasaannya rakyat!..yg xdpt manfaat dari pemimpin tu, rakyat!..rakyat la jugak yg susah..ingat! suara rakyat suara keramat!..

############

sejujurnya saya mengaku bahawa apa yg saya tulis ni tak semestinya kebenaran semata-mata!..ada juga silapnya! tp sy tak takut untuk dipandang bodoh!

kerana bg saya, takut bodoh itu pun bodoh jugak!

wallahua'lam..

##############

utk berita-berita kebodohan tu!..klik link bawah ni!

dah selesai molek2 dah isu pmbk tu, g korek pesal lg?..bodoh 1

pastu TGNA tegur mahfuz(sori dah xjumpa link tu)

tp dia g pertahankan pulak kebodohan nya itu!..bodoh 2..

menjawab la pulak!

ini pulak isu dana masjid! sorang cakap gitu!

sorang pulak cakap gini!..



p/s: bodoh mempunyai maksud yang luas!..dan bodoh yg saya maksudkan disitu bukan kerana apa yg dia cakap tu xbetul tp bodoh kerana cakap xkena cara!..pesal la xleh g jumpa TGNA tu sdiri!..xleh ke nak tepon!..xde kredit ke?..tp memilih utk bercakap di media!..tak bodoh ke camtu?..kalau korang kata tak bodoh maka aku nk kata korang la bodoh..sah bodoh!..haha..senang cite!

abes sejam setengah masa aku..haha..erm.."bodoh" jugak kot!..hehe

Wednesday, December 9, 2009

Bersama Dengan UMNO Pun Apa Salahnya?


Sejujurnya, akhir-akhir ini saya agak tertarik dengan idea-idea bernas daripada Dr. Asri, mantan mufti perlis.

Saya lihat banyak idea-ideanya yang lebih mendamaikan, tidak terlalu cepat menghukum dan lebih menggalakkan perpaduan!

Saya tertanya-tanya adakah beliau juga menyokong gagasan kerajaan perpaduan yang dicadangkan TGHH. Saya harap beliau sokonglah! he he he


Cuba lihat entry terbaru di blog beliau yang menjawab pandangan mufti selangor yang mengatakan berdakwah di pusat hiburan tidak bersesuaian dengan matlamat dakwah.

Pertamanya, saya melihat keterbukaannya dalam menerima pendapat mufti selangor itu. Secara jelas beliau mengatakan bahwa beliau sangat menghormati perbezaan dan hak asasi manusia untuk bersuara! Sikap yang sepatutnya ada pada kita hari ini!


Beliau juga menyatakan, Saya Tidak Lebih Baik Daripada Nabi Musa, Mereka Yang Lalai Itu Tidak Lebih Buruk Dari Firaun.

Saya kira, itu merupakan satu kenyataan yang lebih menarik dan mendekatkan mereka yang lalai itu kepada Islam.

Sudah-sudahlah kita menyalahkan orang, menghukum orang menyatakan kesalahan orang lain dalam keadaan kita tak membuat sesuatu pun!

Ok. Selesai satu bab. Klik blog beliau untuk mengetahui lebih lanjut!

Begitu juga dengan sikap segelintir ahli pas hari ini, mereka begitu lantang dalam mengkritik pemimpin mereka sendiri apabila tidak bersetuju dengan sesetengah pendapat. Contohnya dalam isu unity goverment dahulu!

Tidak henti-henti mereka menyerang presiden mereka sendiri sehingga kadang-kadang mengfitnah dan mengatakan TGHH seorang yang penipu! Dahsyat! Walaupun pahit untuk dinyatakan tetapi itulah hakikat sikap yang ada dikalangan ahli pas dewasa ini.

Secara jelas dan biadap mereka menyatakan kepada TGHH bahwa UMNO itu jijik, kotor dan sebagainya!

Bagi saya, apabila kita meletakkan dalam minda dan diratib dalam percakapan kita bahawa UMNO itu jijik dan kotor, maka sangat jelaslah sikap kita yang sebenar iaitu suka menghukum, menyalahkan dan membusukkan orang lain!

Erm, Tak tahu lah saya, mungkin atas "bahasa politik" semata-mata maka semuanya adalah halal! Disinilah saya melihat kelamahan sistem politik yang lebih menjana ketaasuban yang melampau. Iaitu, menyokong secara membabi buta saja!

Oh, kotornya dunia politik hari ini!


p/s: saya bukan penganut fahaman "drasrisme"..hehe..harap maklum!..walaupun saya cakap dunia politik itu kotor tp saya tidak menolak bahwa "islam dan politik" itu dua benda yang yg tidak dapat dipisahkan!..

Sunday, December 6, 2009

Mati Pasti Menemui Kamu!

maa sya allah

Firman Allah Yang Bermaksud:

Katakanlah(hai muhammad): "Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan." (Al-Jumu'ah : 8)


p/s: sebelum di edit..tgk sini dulu lah!..klik ni!

Saturday, December 5, 2009

Doa Biar Sampai Pecah Perut!

Nabi saw saat hiba mengenang perbuatan Quraisy [ Uqbah bin Abi Mu'it ] yang meletakkan najis di atas belakangnya sewaktu sujud dihadapan Kaabah , sejurus dibersihkan jasad Baginda saw oleh Fatimah radhiallahuanha , Rasulullah saw berdoa :

اللهم عليك بقريش

Ya Allah ! Aku serahkan kepadaMu urusan untuk membinasakan Quraisy . [ sebanyak 3 kali ]

Sebaik mendengar doa ini , penduduk Quraisy yang tadinya ketawa besar melihat keadaan Muhamad saw tiba - tiba terdiam kerana takutkan doa tersebut . lalu Nabi saw menyambung doanya :

اللهم عليك بأبي جهل بن هشام و عتبة بن ربيعة و شيبة ين ربيعة و الوبيد بن عتبة و أمية بن خلف و عقبة بن أبي معيط

Ya Allah ! Aku serahkan kepadaMU urusan untuk membinasakan Abi jahal bin Hisyam , Utbah bin Rabia'h , Syaibah bin Rabia'h , al Walid bin Utbah , Umaiyyah bin Khalaf dan Uqbah bin Abi Mui't .

Ibnu Masu'd bersumpah : Demi Allah yang diriku berada didalam genggamanNya , kesemua nama yang disebut itu terbunuh didalam peperangan Badar .

Sirah Ibnu Ishaq

****************

Saya pelik dengan rakyat malaysia yang buat-buat pelik dengan ucapan TGNA, bagi sayalah, ini bukanlah kali pertama TGNA berdoa dengan doa yang sedemikian rupa. Banyak kali dah!

Tetapi kali ini, banyak lah pulak manusia-manusia nak tunjuk alim kononnya TGNA sudah terpesong dari landasan agama.

Contohnya masa anakanda TGNA ditahan bawah ISA dulu, Tok Guru doa jugak. Tak jadi isu pun!

Nasihat saya pada UMNO, dalam bab-bab agama ni tak payah lawan lah! Komfem akan kalah!

Saya rasalah, TGNA sengaja membangkitkan isu doa ini, hanyalah bagi mengalih isu saja. Isu dalaman Pas yang semakin kucar kacir dan berpuak-puak ini. Disinilah saya lihat betapa hebatnya TGNA dalam berpolitik!

Tengok sekarang orang dah tak cakap pasal pas lagi dan orang mula memperkatakan pasal isu doa TGNA.

Dan bagi saya, doa TGNA itu ada asasnya. Cuma sengaja di exagerated kan itu hanyalah atas "bahasa politik" saja! Bahasa politik yang cuba mengalihkan isu.

***************

Semalam saya bubuh kat status ym, doa biar ahli pas pecah perut! Hehe..Saya sengaja buat begitu kerana nak tengok reaksi orang macamana!

Dan ternyata memang ada respons!..haha..seronok kan?..hehe..dia tanya pesal wat status begitu! Pesal ahli pas pulak! Macam tak puas hati je!..

Saya tak jawab pun sebab saya nak jawab melalui tulis dalam blog!..

Saya sedar, bila saya sebut "ahli pas" itu sifatnya general dan macam pukul rata! Tetapi maksud sebenar "ahli pas" itu hanyalah segelintir saja. Bukan semua!. Maafkan sayalah bagi yang terasa!

**********************

Saya cukup bengang dan marah kepada ahli pas yang cuba menjual islam semata-mata untuk kepentingan politik peribadi!

Seolah-olah islam itu hanya alat untuk melariskan diri saja!

Atas sebab itulah saya cakap doa biar ahli pas pecah perut tu!. Ahli pas yang buat kerja jijik begitu sajalah. Orang lain tak payah terasalah!

Erm, selebihnya wallahua'lam la..

*************

Akhirnya, saya bimbang kepada diri saya sendiri, saya seolah-olah tak nampak bagaimana mungkin islam akan memerintah dunia ini walaupun saya yakin bahwa suatu hari nanti Islam pasti berkuasa!

Tertutupkah sudah hati ini?

Oh Tuhan, Berikan Aku Petunjuk!



Berita-berita berkaitan..

"kita doa sampai pecah perut"

tak rujuk mana-mana pihak!

umno makin lemas, lupakan kelantan


TPM terkejut

maafkanlah nik aziz

peluru politik kena sasaran

antara doa dan politik..Dr Asri..

takutlah doa mangsa kezaliman!..us nasarudin tantawi


nik aziz yakin allah makbulkan doa


Thursday, December 3, 2009

Kepimpinan Ulama' Dan Kerajaan Perpaduan

Kepimpinan Ulama Dan Kerajaan Perpaduan..
Wawancara Khas Bersama Presiden PAS,
Datuk Seri TG Abdul Hadi Awang...


Download Majalah I Jun 2009!


p/s: main-main tenet hari ni, terjumpa bendalah ni..cam bes je..kredit utk peng uploadnya!


Wednesday, December 2, 2009

Bila Muhyiddin Mengajar Agama Kepada TGNA

Dalam satu berita, Muhyiddin berkata: “Biarlah Nik Aziz lama dalam PAS kerana ia berguna juga”.Seingat saya kata-kata beginilah dahulu digunakan oleh pemimpin-pemimpin pakatan rakyat kepada pak lah semasa beliau masih lagi menjadi perdana menteri dahulu!

Secara peribadinya, saya merasakan kata-kata begini sangatlah bersifat politik! Kata-kata reverse psychology yang ingin menunjukkan betapa lemahnya seseorang 'musuh' politiknya.

Saya pun tak tahu lah apa niat muhyiddin sebenarnya tetapi andailah kata-kata tersebut bernada penghinaan, sangatlah saya rasa berdukacita! Hina benarkah TGNA dimata muhyidin?

Katanya, TGNA seolah-olah menyimpang dari landasan agama menyebabkan rakyat rasa tidak selesa dan bimbang. Mungkin disitulah muhyidin melihat keuntungan politiknya.

Tetapi apa yang melucukan adalah pandai pulak muhyidin membuat hukum dengan mengatakan TGNA selalu membuat pelbagai fatwa yang songsang yang bercanggah dengan agama.

Wow! Muhyidin belajar agama kat mana ya? Satu lagi, beliau berkata pemimpin pas turut sama bersubahat. Bersubahat kerana tidak berani menegur kesalahan pemimpin! Dalam Islam kalau kita tidak tegur perbuatan yang salah, kita turut bersubahat dengan orang yang melakukan kesilapan, katanya.

Haha. Sangatlah melucukan. Pandai juga beliau dalam bab agama ni ye. Kenyataan muhyidin ini juga menunjukkan pemimpin pas ni bodoh-bodoh belaka, tak belajar agama. Tak tahu mana yang betul, mana yang salah! Boleh la kita panggil beliau 'shiekh muhyidin' lepas ni..hehe

TETAPI, ada benarnya juga kata-kata muhyiddin ini, secara peribadinya saya melihat pas dewasa ini sudah tidak macam dulu. Tak ade 'umph' bak kata us nasrudin tantawi. Kesalahan pemimpinnya didiamkan saja dan kadang-kadang nampak sangat cuba menegakkan benang yang basah!

Kadang-kadang gaduh sana sini secara terbuka macam orang bodoh je! Kalau bodoh tak payah jadi pemimpinlah! Buat malu je!

Apa nak jadilah dengan negara ini?

Arghhh..Pening dan Jijik dengan dunia politik!

oh Tuhan, tunjukkanlah aku jalannya!

Monday, November 30, 2009

Gambar Raya Aidiladha 1430 H

pagi aidiladha 1430 H, menuju ke masjid sayyeda zainab..selamat hari raya aidiladha kepada semua!

hujan malam raya menyebabkan jalan becak, manusia berpusu-pusu ke masjid

selepas khutbah raya, dalam masjid bersama ahlil bait

jumpa orang melayu!..rupanya ayahnya pada insyirah, dtg bercuti katanya?

ini nash, best student maahad muhammadi batch 05, pengarah seminar perubatan kali ke-3, masih solo lg, sape nak, cepat-cepatla!..hehe..

pulang dari masjid melalui jalan pasar, arab semelih binatang korban atas jalan dengan selamba nya..

lembu, cuak punya pasal, kotak pun kotak la jd makanan..

lorong depan rumah..

pastu, g asyir naik teksi ngn nash dan paid..tu berlakon je tu..hehe..tahun ni kumpulan aku kena kambing je..

copuk..ko wat ape tu?

cuba teka, tulang apa ni?..abes daging dibuangnya..

kepala kambing..

selesai kerja, bersama zunnur dan yb (anak buah husam musa..hehe)

najib, nash, dan eckm..aku bukan ambik gambar korang sebenarnya..hehe

eckm ngn abg faizal..semangat2!

unta?


Saturday, November 28, 2009

Baru Sekarang TGNA Mengaku Wujudnya Konspirasi!


Hari ini hari raya ke 2. Penat sungguh! Padahal makan je pun! Itu menunjukkan makan pun penat jugak! "Perlu mujahadah" jugak la bak kata orang-orang tarbiah!

Balik-balik dari tempat makan, buka internet hajatnya nak upload gambar raya. Adinda yang bongsu nak tengok gambar semelih unta! Tahun ni tak dak gambar semelih unta, gambar semelih kambing ada lah! Dah janji ngn adinda nk upload esok! Tunggu la ya!

Buka-buka internet, tersebar sudah pengakuan TGNA bahawa wujudnya konspirasi terhadap beliau! "Kolonel Mat" merancang semua, katanya! Siapakah kolonel mat ini? TGNA tidak menjawab detail menyebabkan rakyat marhaen tertanya-tanya! Itulah TGNA kalau nak kenal!

Maka, sempena raya korban yang kita disunatkan untuk berkorban ni. Apa kata kita tangguh dulu upload gambar, kita "semelih orang" dulu! Nak tak? Nak tak? Nak tak? Tak nak, keluarlah! Bodoh!(hehe)

Dulu masa saya sebut post ini, ramai dikalangan ahli pas yang marah kat saya, saya tak kecewa pun kerana saya tahu bahawa begitulah sifat yang ada pada manusia iaitu selalu bermusuh dengan apa yang mereka tidak tahu!

Saya jelas, saya tidak gentar pun dengan kutukan mereka! Kalau setakat ahli pas lah, sedikit pun saya tidak gentar!

Kerana bagi saya kebanyakan ahli pas ni cakap je lebih, habuk pun tiada!(haha..sori r orang pas, ni provok je, saya tak nak bermusuh dgn anda! harap maklum!)

Katanya, apa yang saya cakap tu fitnah! Tak ada bukti! Saya pun tak kata apa sebab memang saya tak ada bukti nyata pun!..hehe..Kerja underground memang susah lah nak bagi bukti! Nama lagi konspirasi!

Tapi kesan konspirasi ni, bagi orang-orang yang mengamati nya pasti dapat menghidu bau busuknya itu! Sampah yang busuk walaupun cuba dibaluti dan diikat kemas agar tidak berbau, tapi bau busuknya itu tetap juga mengeluarkan baunya!

Begitu juga resmi pokok. Pokok sesekali tak akan bergoyang andai tiada beruk yang menggoncangkannya! Beruk memang liar, silap hari bulan kita pula kena "kekoh bberuk". Tapi liar-liar beruk pun, liar setara mana sangat?

Dan ternyata beruk yang menggoncangkan pokok (pas) hari ni, tak liar mana pun! Dah "kena igat doh". Tunggu nak semelih je! Haha

Dan kepada sesiapa yang konfius lagi, yang membabi buta taksub pada tok guru, yang menganggap tok guru itu maksum! Hari ini Tok Guru kamu sendiri mengakui wujudnya konspirasi ini!

Tok Guru sendiri telah menamai beruk tersebut! Takkan tak percaya lagi?

Kalau saya lah, saya tak suka semelih beruk! Lebih baik semelih tuan kepada beruk tersebut! Kerana saya yakin beruk tersebut ada tuan! Tak mungkin beruk boleh sesat kedalam pokok pas kecuali ada tuan(orang dalam) yang memasukkannya! Semelih beruk wat apa! Baik semelih tuan beruk!

Bagi saya, tuan beruk tersebut tak pelihara seekor saja beruk! Kalau semelih seekor beruknya itu, selepas ini 2-3 ekor lagi beruknya akan datang! Jadi, mengapa perlu semelih beruknya itu, baik semelih tuan beruk! Tuan beruk orangnya licik! Hehe(clue : tuan beruk tak nak jadi mb kelantan). Insyaallah selepas ini, aman lah pas dari goncangan beruk-beruk ini.

Saya mohon mencadang je, didengari mahupun tidak! Saya hanya bagi pandangan saya sebagai seorang anak muda yang masih lagi mencari erti sebenar kehidupan ini!

Saya tak tahulah, kot-kot ahli pas yang mendakwa al-quran dan as-sunnah sebagai pedoman perjuangan mereka(p/s: jijik mendengar retorik ini) ini ada cara penyelesaian yang lebih baik. Mana tahu kot-kot mereka nak menjinakkan beruk tersebut, dakwah kena hikmah!, getusnya lagi! Semelih kasar la. Tak boleh, tak boleh!

Erm, aku tak ada nak kata apa lagi!

Pergi mampos la kamu!


p/s : istighfar 3X



berita-berita berkaitan!


Wujud konspirasi jatuhkan Nik Aziz,

Konspirasi jatuhkan saya,

'Kolonel Mat' hanya kiasan,


Fahami Siapa "Kolonel Mat"?


Saya kenal kolonel mat!

Friday, November 27, 2009

Berjuang, Berkorban Demi Cinta?

perjuangan itu pengorbanan!

artikel yang dihantar kepada thezikr sempena raya korban tahun lepas!

Sudilah kiranya kalian membacanya ya!
Tak sudi pun tak mengapa,
kerna ku mengerti aku insan hina,
tapi,
dengar apa ku katakan,
buat pedoman dihari muka!

Andainya Sudi,
klik link bawah ini,

http://thezikr.perubatan.org/v1/?p=207


p/s : lama benar dah tak raya korban kat kampung..isk3..

Wednesday, November 25, 2009

Muhasabah Round Forensic

dari tingkap lecture hall b, forensic department!

Macam biasa, pelajar yang kurang cemerlang adalah pelajar yang selalu mencari-cari alasan diatas kekurangcemerlangan dirinya sendiri!

Tadi baru habis end-round exam utk subjek forensic. 'Ala kullihal, Alhamdulillah..

Cuma apa yang saya kecewa dengan diri saya sendiri adalah kerana banyaknya kekurangan-kekurangan dan kelemahan yang saya kira agak sengaja saya melakukannya!

Pertamanya, masa lapang! Benar, masa lapang lah yang banyak "membunuh" umat islam hari ini! Maka benarlah sabda nabi saw bahawa dua nikmat yang selalu manusia lupa, nikmat sihat dan nikmat waktu lapang!

Bayangkan round forensic ini, kelas hanya 2 jam sehari! Kadang-kadang doktor hanya mengajar 1 jam, 1 jam setengah saja dan kadang-kadang doktor dengan selambanya kata hari ini tiada kelas! Hoho..Seronok bukan belajar kat Mesir? Atas yang demikian, saya bagai tertanya-tanya, bagaimana mungkin mereka-mereka mencintai bumi Mesir ini?

Banyak-banyak masa lapang tersebut, saya bagai tak tahu apakah yang telah saya buat di sepanjang masa lapang tersebut! Saya pun tak tahu, bagaimana mungkin saya nak jawab dengan Tuhan di akhirat kelak!. Oh Tuhan, Ampunkanlah kelemahan saya ini!

Saya rasa lah, kekurangan saya yang agak ketara adalah kerana tidak berazam di awal tahun dulu. Sebenarnya saya ingin membenarkan teori yang saya ciptakan bahawa tanpa azam pun insyaallah boleh! Teori tersebut tercipta kerana saya sangat bosan dengan azam-azam saya sebelum ini yang tak terlaksana pun! Fikir saya, baik tak payah berazam terus!

Tapi hari ini ternyata, saya silap! Kerana tidak berazamlah hidup saya ini macam tidak terurus bagai manusia yang langsung tidak ada matlamat hidup. Oh, jahilnya saya!

Dan kekurangan yang lainnya, macam biasalah, bersenang-senang diawal round, tidak study, 'gila blog', tak tumpu perhatian dalam kelas dan apa lagi ya?

Dan kekurangan yang paling saya gerun adalah hubungan saya dengan Tuhan saya, saya macam....arghh, tak nak cakap lah, malu!

Banyak lagi sebenarnya tapi macam tak reti nak tulis la pulak!

Apa-apapun, lepas ni insyaallah saya akan berazam dah!..hehe..Moga-moga hidup saya selepas ini sentiasa berperancangan lah..Ada pun azam saya itu, biarlah saya dan Tuhan saya sajalah yang tahu!

Berubahlah wahai diri!

Wallahua'lam..

Sunday, November 22, 2009

Husam Letak Jawatan?



p/s : esok exam r..nanti lps exam esok lah ye!..hehe

Friday, November 20, 2009

Jom Mencalon!


Marilah Sama-Sama Menunaikan Kewajipan!
Jadilah Rakyat PERUBATAN Yang Bertanggungjawab!
Jom Mencalon!

Tempat : ARMA
Masa : 9pg-4ptg

Calon Presiden Pilihan Hati : Mohd Asyraf B Mohd Isa
Calon Timb Presiden 2 : Natrah Ahmad Kamil


p/s : saini, ko rilek r dulu!..naik setangga-setangga r..hehe

Thursday, November 19, 2009

10 Great Night!


Firman Allah yang bermaksud :


Demi waktu fajar, Dan demi malam-malam yang sepuluh..(Surah Al Fajr : 1-2)


Dari Ibnu Abbas, Rasulullah telah bersabda:


Maksudnya: “Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih dikasihi Allah selain dari hari-hari yang sepuluh ini.” Para sahabat bertanya: Walaupun berjihad di jalan Allah? Rasulullah bersabda: “Walaupun berjihad di jalan Allah, kecuali lelaki yang keluar (berjihad) membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu (syahid).”(H.R: Al-Bukhari, Ahmad, At-Tirmizi).


Dari Ibnu Umar, Rasulullah bersabda:


Maksudnya: “Tidak ada hari yang lebih besar di sisi Allah dan beramal padanya lebih dikasihi oleh Allah dari hari-hari yang sepuluh ini. Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil, bertakbir dan bertahmid.”


p/s: ulang tayang entri zulhijjah tahun lepas..sila klik!.. http://madsha88.blogspot.com/2008/11/demi-malam-sepuluh.html

Friday, November 13, 2009

Mengapa Cintaku Enggan Bertasbih?


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabda mu dalam kitabku

Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku pada mu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih
Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku
merangkai butir cinta

Garis tangan tergambar
Tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu
Atas segala cinta

Cinta..

Ketika Cinta Bertasbih
Melly Goeslow feat Amee


p/s: disaat manusia lain sudah menasbihkan cinta masing2, mengapa cintaku masih lagi enggan bertasbih?..Oh Tuhan, Kurniakanlah Cinta Kepadaku Agarku Juga Bisa Menasbihkannya!


Thursday, November 12, 2009

Hei Puak-Puak Kera! : Nabi Pun "Mencarut" Juga?




apa itu hikmah?..tempat kasar kena kasar!..
pengajaran dari sirah nabawiyah!


Firman Allah Yang Bermaksud :

Maka disebabkan rahmat dari Allah-lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu. Karena itu ma'afkanlah mereka, mohonkanlah ampun bagi mereka, dan bermusyawaratlah dengan mereka dalam urusan itu. Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya. (Ali-Imran : 159)


Firman Allah Yang Bermaksud :

Serulah (manusia) kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk. (An-nahl : 125)

Semenjak dua menjak ni, saya pun tak tahu penyakit apakah yang melanda hati ini! Hati ini terasa macam sudah terpaut dengan dunia. Terpaut dengan dunia yang penuh dengan kefanaan dan penipuan ini. Ini bala ataupun ujian, Tuhan saja yang Maha Mengerti. Hai Tuhan, berikanlah petunjuk kepada hati ini! Andai hati ini telah tersesat, maka tunjukkanlah kembali jalan pulangnya!

Juga, semakin hari semakin tidak tenang! Bagaimana mungkin hati ini bisa jadi tenang andai selalu dituduh yang bukan-bukan? Bukan setakat lawan, malah kawan pun join sekali! Ya, kawan dan lawan. Arghh..tensennye! Mungkin beginilah nasib manusia yang suka mencari 'dunia' macam saya ini! Moga tabahlah hati ini mengharungi dugaan ini!

Akibatnya, habis hilang fokus yang sepatut difokuskan! Dengan Tuhan, dengan manusia, dengan study dan macam-macam lagi.

Mungkin manusia-manusia tidak boleh menerima cara tulisan saya ini. Macam-macam kata dilemparkan kepada saya. Tapi saya cuba untuk tidak mengisahkan kata-kata tersebut kerana saya amat yakin bahawa saya menulis bukan untuk mencari redha daripada manusia-manusia. Namun begitu, tewas juga saya akhirnya kepada perasaan sendiri!

Jadi, saya pun tak nak berlawan dengan kamu lagi. Kamu ramai, saya keseorangan! Letih alik saya kalau berterusan nak buat keras kepala!

Bukan juga nak membersihkan diri saya. Kerana bagi saya, berani buat, berani la juga menanggungnya!

Berkenaan isu http://madsha88.blogspot.com/2009/11/babi.html saya rasa saya ada asas mengapa berbuat demikian. Hilang thiqah ke, jatuh saham ke, emosi berlebihan ke, mencarut ke, kata-kata kesat ke, tidak ada tarbiah ke dan apa-apa tuduhan lain kepada saya. Saya hanya nak suruh kamu tengok dan perhatikan ucapan tok guru dalam youtube diatas! Dan saya rasa memang layak kata-kata tersebut diberikan kepada pengkhianat-pengkhianat kepada perjuangan islam!

Itu sahaja! Wallahua'lam


aku bukan nabi yang bisa sempurna,
ku tak luput dari dosa,

biarlah ku hidup seperti ini,

penguasa alam!,

tolonglah pegangi aku,
biar ku tak jatuh pada sumur dosa,

yang terkutuk dan menyesatkan cintaku

Sunday, November 8, 2009

Tidak Kalah, Cuma Belum Menang!


dah kalah, kalah lah..nak wat camne lg kan?..hehe

pasal isu keganasan dan kebiadapan penyokong-penyokong kelantan,
yang primitif dan tidak bertamadun itu, saya pernah ulas dahulu..

malas nk ulas panjang2..kecewa tak hilang lagi ni!
siapakah yang sudi mengubat kekecewaan ini?
adakah ada orang yg sudi?..hehe

klik link2 dibawah!

http://madsha88.blogspot.com/2009/04/aku-bukan-orang-kelantan.html

http://madsha88.blogspot.com/2009/10/ini-wilayah-kelantan.html

gambar-gambar semasa perlawanan akhir 1

berita keganasan penyokong kelantan..

Friday, November 6, 2009

Babi!


Lama dah saya kata, tapi bila yang berkata itu adalah saya maka siapalah yang sudi mendengarnya! Ya, lah..siapalah saya ini! Bodoh, jahil, hina, hudoh, jahat dan yang sewaktu dengannya!

Siap tuduh-tuduh lagi! Kata saya UMNO, jahil dan sebagainya! Tapi saya tak kisah pun. Sebab saya rasa sayalah yang lebih berhak untuk kenal siapa diri saya yang sebenarnya!

Ada yang suruh saya menjaga adab dengan ulama' dan banyak lagilah nasihat-nasihat! Saya terima saja nasihat-nasihat tersebut dengan hati yang penuh rela!

Mahasiswa yang hebat bukanlah hebat pada prinsipnya tetapi hebatnya seseorang mahasiswa itu adalah pada bagaimana dia mempertahankan prinsipnya itu!

Pagi tadi saya membaca satu berita dimalaysiakini. Berita tersebut menyebabkan hati saya yang sudah lama remuk ini, semakin parah lagi!

Hadi umpama 'Pak Lah versi PAS'. Jika andalah yang membaca berita tersebut bagaimanakah perasaan anda? Saya bila baca berita tersebut terus saja teringat akan seekor binatang. Dan binatang tersebut adalah babi! Ya, babi. Tiada kompromi! Babi!

Juga berita-berita ini! 'Presiden boneka', Hadi cemburukan Anwar?, PAS perlukan 'korban' untuk pulih

Walaupun TGHH, TGNA ini adalah pemain-pemain poilitik tanahair, tetapi saya lebih cenderung untuk menganggap mereka ini sebagai alim ulama' bukan ahli politik. Bila kata-kata biadap dilemparkan kepada mereka, sangatlah saya terguris hati! Walaupun saya ini jahil, hudoh dan sebagainya tetapi Tuhan tetap masih mencampakan sedikit rasa kasih dan cinta kepada ulama dalam hati saya ini!

Jika kamu rasa kotor dan jijik dengan kata-kata saya ini, maka sedarlah kamu bahawa kerja-kerja jahat mereka-mereka ini lebih kotor dan jijik daripada kata-kata saya ini! Jika kamu rasa kata-kata saya ini biadap dan tidak beradab, maka sedarlah kamu bahawa mereka-mereka ini lebih biadap daripada kata-kata saya ini!

Pelbagai cara mereka gunakan! Anda boleh baca blog ini dari awal. Tetapi awas!. Gunakan ilmu yang berada didada anda untuk menapisnya!

Jelas lagi tersuluh kerja jahat mereka ini! Setara manapun kejahatan mereka, mereka lupa bahawa Tuhan "lebih jahat" daripada mereka!

Kita boleh lihat sendiri lama mana perancangan-perancangan mereka ini! Lama mana mereka merancang untuk "memancung" TGHH ini! Mula-mula dulu dengan muktamar, kemudian muktamar khas dan sekarang ini mereka gunakan ahli akademik pulak. Semuanya halal bagi mereka! Memang sangat tersusun kerja jahat mereka ini!

Tapi satu persatu Tuhan gagalkan perancanagan mereka ini!

##############

Dan kepada PAS saya nak tanyalah, selama mana lagi kamu nak berdolak dalih! Selama mana lagi kamu nak biarkan! Selama mana lagi?

PAS seharusnya menerima hakikat bahawa PAS memang terbelah dua sekarang! Selama mana lagi kamu ingin nafikan hakikat ini?

Selama mana lagi kamu nak pikul biawak-biawak hidup dan musuh-musuh dalam selimut ini?
Jawablah soalan saya ini. Selama mana?

##############

Tadi lagi nak tulis pasal ini tapi takut! Takut dituduh yang bukan-bukan lagi! Dan ini kenyataan terkini daripada us nasruddin tantawi! Akhirnya beliau mengakui! Baru saya berani nak tulis!

13. Dr. Aziz Bari dan kumpulannya kelihatan terancang dan teliti dalam mengatur plot untuk menjatuhkan presiden PAS . Tulisan dan kenyataan beliau terutamanya hari ini bukan lagi bersifat teguran dan kritikan tetapi serangan dan tohmahan untuk menjatuhkan Presiden PAS dengan memberi pelbagai label . Saya berdoa kepada Allah swt semoga Allah memelihara jamaah Islam ini dan menggagalkan perancangan Dr Aziz Bari dan kumpulannya .

kenyataan selanjutnya baca diblog beliau ini!

Akhirnya, kesimpulan dalam isu ini adalah dalam PAS ada musuh. Dan sekali lagi saya nak tegaskan bahwa dalam PAS kini ada musuh dalam selimut! Berhati-hatilah!

Baca juga yang ini..

Royalti Minyak Kelantan : Bagi Betis Nak Paha?


Salam Alayk

Hari ini Jumaat, bangun-bangun dari tidur, buka laptop dan online. Duk kejap tegurlah
seorang sahabat akan saya melalui YM mengapa membuat status begitu yakni "Royalti Minyak Kelantan : Bagi Betis Nak Peha".

Saya yang masih kurang stabil ni tanya la kembali apa salahnya? Dia kata "ko seolah-olah ingin menunjukkan bahawa kerajaan negeri kelantan tamak"..


Saya kata itu hanyalah persoalan. Persoalan ni maksudnya nak suruh manusia-manusia berfikir! Fikir betulkah kenyataan tersebut! Bukannya saya bagi ayat penyataan!


Kalau disitu saya bagi ayat yang berbentuk penyataan maka salahlah saya kerana royalti minyak tersebut adalah memang sah hak kerajaan negeri kelantan! Bukan sekadar wang ehsan!

Nak kata dia tak faham, saya sendiri yang telah mengiktiraf sahabat saya ini sebagai "pakar bahasa" dikalangan kita hari ini..(hehe). Takkanlah "pakar bahasa" pun tidak boleh membezakan antara ayat persoalan dengan ayat penyataan! Hairan!


################

Sebenarnya saya pun agak terkejut dengan sikap PM kita kali ini. Ya lah, dengan secara tiba-tiba terdetik hati untuk
memberikan juga "wang ehsan" walaupun bukan royalti. Buang tebiat apa PM kita ini!

Walaupun buang tebiat tapi saya tetap sokong pemberian Najib ini. Mana pernah wujud PM sebelum ini yang berbuat baik kepada Kelantan. Jadi, sikap ini seharusnya di sokong oleh sesiapa sahaja.

Mungkin pemberian wang ehsan ini adalah kerana ingin membuktikan slogan beliau yang menyatakan rakyat didahulukan, pencapaian di utamakan! Baguslah begitu!
Mungkin juga pemberian wang ehsan ini untuk memenangi hati rakyat kelantan pada PRU 13 akan datang! Mungkin itu adalah "hidden agenda" najib!

Oleh kerana "hidden agenda" najib ini telah dapat dihidu oleh PAS and the gang maka PAS terus saja mempermainkan isu ini sehabisnya!


Sepatutnya PAS boleh saja berterima kasih kepada najib dengan pemberian ini tetapi tidak! Walaupun wang ehsan itu diberi kepada jabatan kerajaan persekutuan dan tidak disalurkan kepada kerajaan negeri, sekurang-kurangnya hasil daripada wang ehsan itu dapat dimanfaatkan oleh rakyat terbanyak tanpa mengira ideologi politik!

Soalnya mengapa PAS enggan berbuat demikian! Dan disitulah saya melihat PAS jelas ingin bermain politik! PAS jelas tidak ingin kalah dalam hal ini!
Kerana seandainya PAS berterima kasih kepada najib, maka secara automatik populariti kepada PAS akan jatuh menjunam dan najib akan mendapat laba politik yang cukup besar! Maka, sebab itulah PAS terus memainkan isu ini!

Sebab itulah saya rasa najib tersilap langkah dalam isu ini. Sepatutnya najib tak bagi langsung ataupun bagi saja royalti bukannya wang ehsan ! Kalau najib tak bagi langsung saya rasa isu ini lama kelamaan akan senyap begitu saja. Melayu kan mudah lupa!


Oleh kerana najib nak jugak tunjuk baik tapi baik yang ada muslihat maka disitulah menimbulkan
ketidakpuasan hati kepada PAS.

Kerana bagi PAS saya lihat, PAS hanya inginkan royalti bukannya wang ehsan!
Selagi tak dapat royalti yang diinginkan itu,
maka selagi itulah PAS memainkan isu ini!

Link berkaitan..
link1, link 2, link 3

p/s: pakar bahasa ada tegur td, dia kata bukan "peha" tapi "paha"..hehe