Tuesday, December 14, 2010

Ketuanan Melayu & Melayu Sepakat : Sandiwara Di Hujung Hayat UMNO & ISMA?

Aku, TGNA Dan Cinta?..

Dari katil wad Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, saya dibekalkan dengan akhbar untuk dibaca saban hari. Nampaknya isu ketuanan Melayu masih menjadi ratib yang tidak henti-henti keluar dari mulut pimpinan UMNO. Peliknya tidak pula istilah ini disebut ketika Konvensyen BN 2010 yang lepas. Adakah Ketuanan Melayu tidak boleh menembusi pintu Dewan San Choon, Wisma MCA di mana konvensyen itu berlangsung?

Ketuanan hendaklah kembali kepada Islam. Tidak dinafikan bahawa di Negara ini majoriti umat Islam ialah berbangsa Melayu, ini sepatutnya menjadi satu kebanggaan bangsa Melayu sendiri yang sudah menerima Islam beratus-ratus tahun yang lampau. Bukankah Islam itu anugerah daripada Allah SWT? Tidakkah hanya orang yang bertuah sahaja yang akan menerima anugerah daripada Allah SWT?

Firman Allah SWT :

لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلالٍ مُبِينٍ

Yang bermaksud : Sesungguhnya benar-benar Allah telah memberi kurnia kepada orang-orang yang beriman ketika Allah mengutus diantara mereka seorang Rasul dari golongan mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Allah, membersihkan (jiwa) mereka, dan mengajarkan kepada mereka Al Kitab dan Al hikmah. dan Sesungguhnya sebelum (kedatangan Nabi) itu, mereka adalah benar-benar dalam kesesatan yang nyata. (Surah Ali-Imran : 164)

Namun, dukacita sekali apabila ada orang Melayu sendiri yang menolak Islam. Menolak Islam bererti menolak ketuanan Islam. Bila menolak Islam ertinya menolak anugerah daripada Allah SWT. Seolah-olah Islam ini bahan buangan yang tidak layak untuk diterima, demikianlah barangkali tanggapan mereka yang mengenepikan Islam sebagai perundangan hidup mereka.

Hari ini, seruan Islam yang menjadi tonggak orang Melayu ini diganti dengan nasionalis. Dengan slogan Ketuanan Melayu, mereka beria-ia menjulang keris tumpul itu kononnya merekalah pendekar sejati mempertahankan hak Melayu. Apa yang peliknya, di samping menjulang Ketuanan Melayu itulah, mereka telah terpalit dengan pelbagai tuduhan rasuah dan pecah amanah. Halalkah pelakuan rasuah ini di sisi mazhab Ketuanan Melayu? Melaungkan Ketuanan Melayu dengan mengenepikan Islam hanya akan menjadikan bangsa Melayu lebih hina, bukannya lebih mulia.

Bolehkah pimpinan sebegini menjadi tempat bergantung rakyat? Bukan sahaja orang bukan Melayu, bahkan orang Melayu sendiri akan disembelih dengan slogan seperti ini. Buktinya, di Kelantan yang majoritinya bangsa Melayu, dinafikan peruntukan pembangunan dan royalti minyak oleh Ketuanan Melayu. Melayu tidak terjaga, Islam pun terlepas dari genggaman. Hakikatnya, perjuangan Ketuanan Melayu ini hanyalah perjuangan sia-sia.

Demi menyedarkan rakyat tentang hakikat inilah, saya gagahi diri saya untuk terus berjuang memberikan kefahaman agar rakyat menerima Islam sebagai addin (din dan daulah). Dalam hal ini, saya berterima kasih kepada salah seorang pemimpin UMNO Kelantan yang mendoakan kesihatan saya agar terus dapat berjuang menentang UMNO. Semoga doanya dimakbulkan Allah, insya-allah Amin.


Marilah balik kepada Islam sebagai penyelesaian yang sempurna, yang datang daripada Allah SWT. Ia sudah sempurna, tanpa cacat cela sedikitpun.

Firman Allah SWT :

وَتَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ صِدْقًا وَعَدْلًا لَا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِهِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Yang bermaksud : Telah sempurnalah kalimat Tuhanmu (Al-Quran) sebagai kalimat yang benar dan adil. tidak ada yang dapat merobah robah kalimat-kalimat-Nya dan dia lah yang Maha Mendenyar lagi Maha Mengetahui. (Surah al-An’am, ayat 115)

Al-Quran ialah manual yang diturunkan oleh Allah SWT untuk mentadbir dunia. Justeru, apabila terdapat beberapa orang Raja-raja Melayu yang menyuarakan kebimbangan berkenaan nasih orang Melayu, saya sarankan supaya marilah kita merujuk kepada Al-Quran.

Pada saya, Raja-raja Melayu berhak bimbang jika benar orang-orang Melayu terancam, tetapi marilah kita mencari penawar yang betul untuk penyakit yang berlaku. Tidak guna jika menggunakan ubat yang salah, penyakit tidak sembuh bahkan semakin melarat. Dalam hal ini, Ketuanan Melayu ialah ubat yang salah bahkan ia sebenarnya racun yang bisa.


Al-Quran menyatakan bahawa sesuatu bangsa tidak mempunyai sebarang kelebihan ke atas bangsa yang lain, yang melebihkannya hanyalah taqwa kepada Allah SWT. Renunglah sejenak sekali lagi firman Allah SWT :

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Yang bermaksud : Hai manusia, sesungguhnya kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa - bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi Maha Mengenal. (Surah al-Hujurat, ayat 13)

Kemuliaan tidak pernah bergantung kepada bangsa. Ia hanya wujud apabila sesuatu bangsa itu bertaqwa kepada Allah SWT. Bangsa Arab yang melakukan hampir kesemua jenis jenayah di dunia, akhirnya menjadi mulia apabila menerima Islam. Jika bangsa Arab yang sedemikian jahil itupun dimuliakan Allah SWT dengan Islam, apa peliknya jika bangsa Melayu pun boleh dimuliakan oleh Allah SWT, syaratnya berpegang dengan Islam?

Justeru, bolehkah kiranya saya meletakkan harapan kepada pihak Raja-raja Melayu agar membawa rakyat kembali kepada Islam sebagai penyelesaian terhadap masalah yang berlaku? Yakinlah, dengan Islam, Melayu akan terbela. Alhamdulillah, di Kelantan, saya telah menerajui kerajaan negeri selama 20 tahun dengan tidak pernah menyebut Ketuanan Melayu, namun orang Melayu tetap terbela dan terjaga. Manakala KDYMM Sultan Kelantan pula disayangi oleh semua bangsa di Kelantan. Kaum bukan Melayu pula tidak mempunyai sebarang masalah untuk berada di Kelantan. Bimbang saya andainya Ketuanan Melayu disebut-sebut dan diulang-ulang, ia hanya akan memarakkan dendam dalam diam dan membakar di dalam senyap.

Di sudut yang lain pula, Ketuanan Melayu jugalah yang telah menghapuskan tulisan jawi di sekolah-sekolah satu ketika dahulu sehingga hari ini melahirkan generasi yang buta al-Quran. Jawi yang menjadi tulisan asal bahasa Melayu di’kebumikan’ secara terhormat oleh Ketuanan Melayu . Ketuanan Melayu jugalah yang menghapuskan bantuan perkapita untuk sekolah agama rakyat dan Ketuanan Melayulah yang bertanggungjawab terhadap terhakisnya tanah rezab Melayu di seluruh negara. Jenayah Ketuanan Melayu ini sebenarnya cukup panjang untuk ditulis. Ia menyimpulkan bahawa Ketuanan Melayu tidak membawa apa-apa faedah untuk negara hatta untuk bangsa Melayu sekalipun.

Marilah kita sama-sama mengingatkan satu sama lain tentang akhirat. Akhirat yang menjadi tempat tuju samada Melayu atau bukan Melayu. Ia khusus untuk Allah SWT membalas setiap perbuatan manusia. Justeru, kita diperintahkan mengulang-ngulang peringatan ini beratus ribu kali sepanjang hidup kita melalui surah al-Fatihah yang wajib dibaca di dalam solat. Tujuh ayat yang menjadi agenda utama hidup seorang muslim diulang baca sentiasa, dan satu daripada ialah peringatan tentang hari kiamat :

مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ

Yang bermaksud : Yang menguasai di hari Pembalasan.

Yakinlah, tibanya kita di stesen yang bernama akhirat, Ketuanan Melayu tidak akan membawa apa-apa harga lagi di mahkamah Allah SWT!HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Wad 2, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian

6 Muharram 1432H / 13 Disember 201M


p/s :

1) mengapa xboleh menerima ketuanan islam?..macamlah kalau islam tu tertegak maka melayu itu tertindas dan dizalimi..

2) tak ilmiah lg ke camni?..:)

3) menitis air mata bila mengenangkan hebatnya pengorbanan yg dilakukan oleh TGNA..daripada beliau muda samapi skrg masih lg istiqamah dan thabat dlm perjuangan!

4) malu pd diri sendiri kerana masih lg tersisa di hati ini cinta kpd dunia yg menipu ini!

5) Islam Untuk Semua!

6) PERUBATAN Pun Untuk Semua! ..hehe6 comments:

Anonymous said...

salam madsha. artikel camni la baru best. x de la emo2, hehe~

ada satu pihak ni (i*m*) kononnye meletakkan melayu sebagai subjek kepada strategi mereke membangkitkan umat Islam di Malaysia, kononnya:

(aku x ingat ape)+strategi:melayu=kebangkitan ummah di malaysia

tp kalo x silap aku kat malaysia tu ramai gak org bukan melayu yg beragama islam. lagipon, seruan dakwah non-muslim smakin berkembang skang. camne nak bangkitkan islam hanya dengan melayu saje? mane ukhuwwah islamiah kita?

padahal pihak yg diorang back up sangat tu yg dok telan melayu selama ni. tu yg susah bile 'org2 elite' ni nak bekerja utk masyarakat, diorang x nampak keseluruhan medan skang, nampak separuh, tinggal separuh, ape barang~

semoga pejuang2 agama Islam mendapat bimbingan Allah drpd fitnah2 akhir zaman. termasuk aku n ko madsha, hehe...

Anonymous said...

mungkin mereka tak sempat nak menjengah non-malay muslim
kalau anda rasa begitu, maka buatlah dakwah kpd mereka. Jangan hanya meniti di bibir sahaja

Bila melayu mengamalkan Islam sepenuhnya, Islam akan kembali agung. Akhirnya non-malay Muslim pon akan dapat tenpiasnya.

Anonymous said...

bagus madsha,emosi makin stabil.entry mcm ni la bgus,berhikmah.heheee~

kot2 la jadi mb 100 thn lagi,,tulis molek la deh.
jgn emo2 ^^

Hazim Azhar said...

ISMA tak pernah mengetepikan bangsa lain dalam dakwahnya, sy sendiri melihat di hadapan mata, dan dalam silibus tarbiyyah juga ditekankan kesyumulah dakwah utk seluruh alam, seluruh bangsa. adakah anda lebih tahu drpd kami yg berada di dalamnya?

"Melayu sepakat, Islam berdaulat" Adalah formula yg dikemukakan isma utk membina bangsa yg memacu kebangkitan islam di malaysia. Tujuannya utk memperkasa bangsa yg sinonim dgn islam agar lebih berpegang kpd islam. Ini adalah langkah awal utk membina generasi yg mengislah negara. Dan selepas itu, ada langkah2 yg lain, utk menuju ke arah pengislahan negara.

Tak bermakna dengan menjalankan formula ini, telah mengetepikan bangsa lain yg islam. Apakah dengan kita fokus kpd sesuatu bermaksud kita telah mengetepikan sesuatu. Cth; seorang pelajar fokus kpd pelajarannya, adakah bermakna dia telah meninggalkan aspek rohani dan jasmani?

tak.. jawapannya, dia fokus kpd perkara itu, sambil menjalankan perkara yg lain.


Ini formula yg ISMA kemukakan, apa pula formula entum.. ke, hanya mengkritik tanpa mengemukakan cadangan dan solusi?

Anonymous said...

kalau pilihanraya umum, memang dah ma'ruf undi setiap indu adalah rahsia.
tapi tertanya-tanya jugak isma ni bila PRU akan undi siapa. umno atau pas?
bukan apa, kewajipan mengundi dan memilih pemimpin itu juga adalah sedia ma'ruf dalam islam. harap ada wakil isma menjelaskan kerana kami kan bukanlah lebih tahu dr antum jzkk

Hazim Azhar said...

Sy bukan wakil isma, tapi ini pandangan peribadi sy.

of course la memilih yg menegakkan islam.. memang pas tak sempurna, dan tiada perkara yg sempurna dlm dunia. Tapi seandainya diberi pilihan, antara umno dan pas, majoriti dan hampir kesemua ahli isma berkemungkinan besar memilih pas, kerana pas menegakkan islam. Dan seperti biase, undi adalah rahsia. Sy juga tak tahu, tapi sepanjang pergaulan dan keterlibatan bersama ahli isma, sy tau apa pandangan mereka.